Home

Een frisse wind waait door de Hollywood: rijzende ster Lupita Nyong’o valt in de prijzen, wint het hart van haar publiek en is het icoon geworden voor zwarte schoonheid.

Image

Ze zag er sprookjesachtig uit op de Oscarnominaties. Lupita wandelde gracieus in haar lichtblauwe jurk die ze speels rond liet wapperen, tot groot plezier van de fotografen. Toen de charmante actrice haar Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in ontvangst nam, gaf ze een speech die iedereen in beroering bracht. Lupita huldigde de zwarte slaven, waarover haar film gaat. Daarna bedankte ze de regisseur, haar mede-acteurs en haar familie. De speech sloot ze af met een quote dat als een lopend vuurtje door het internet gaat: “When I look down at this golden statue, may it remind me and every little child that, no matter you come from, your dreams are valid”.

Mexicaans-Keniaans

Lupita Nyong’o is de dochter van Keniaans politicus Peter Anyang’ Nyong’o en Dorothy Nyong’o. Haar vader was minister van volksgezondheid toen hij Kenia verliet om les te geven in Mexico. In een conferentie in het Verenigd Koninkrijk vertelde hij dat het praktisch verbanning was: het politieke milieu in Kenia was niet zo best op dat moment. Daarom is Lupita in Mexico geboren. Het is een traditie in hun etnische groep (Luo) om hun kind een naam te geven dat refereert naar de dag van de geboorte, dus gaven haar ouders haar de Spaanse naam Lupita. Toen ze ongeveer een jaar oud was verhuisden haar familie terug naar Kenia. Pas op 16-jarige leeftijd keerde ze even terug naar haar geboorteland, om Spaans te studeren.

The Color Purple 

Lupita had haar roeping gevonden toen ze op 8-jarige leeftijd onder andere Woopi Goldberg in The Color Purple zag spelen, het was de eerste keer dat ze mensen met dezelfde huidskleur in een film zag. Haar dromen najagend trok ze naar de Verenigde Staten. Daar ervoer ze voor het eerst hoe het is om zwart te zijn in Amerika. In Kenia was ze veel dingen: een vrouw, middenklasse, Luo… In Amerika was ze enkel nog “zwart”. Voor ze actrice zou worden, studeerde ze eerst om filmmaker te worden. Ze behaalde een bachelor diploma Film and Theater studies in Hamshire College en had haar master in Yale School of Drama nog niet af toen ze de rol aangeboden kreeg dat haar op slag wereldberoemd zou maken.

Black beauty

12 Years a Slave is haar eerste grote film en haar acteerprestaties brachten haar de ene prijs na de andere op. Ze is het oogappeltje van de modewereld en tijdschriften zetten haar gretig op de covers. Hiermee is ze ook plots een rolmodel voor zwarte meisjes en vrouwen wereldwijd. Toen ze pas in de schijnwerpers stond, kreeg Lupita een brief: een jonge fan zei haar hoeveel geluk ze heeft om zo zwart te zijn en toch zo succesvol in Hollywood. Het meisje zei haar huid te willen bleken, tot Lupita plots ten tonele verscheen.
Lupita is een inspiratie geworden, net zoals Woopi Goldberg dat was voor haar. Woopi Goldberg zelf wilde actrice worden toen ze als kind Star Trek zag, waar Nichelle Nichols de rol van Uhura vertolkte. Het is mooi om te zien hoe de ene zwarte actrice na de andere elkaars voorbeeld zijn, elkaar hoop geven. Een mooier voorbeeld voor het belang van representatie is er niet. Lupita is geliefd voor haar elegantie, haar goed geschreven speeches, haar talent en haar lieve karakter. Maar meer dan dat representeert Lupita iets dat ontbrak: een kans voor alternatief in het schoonheidsideaal.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s