Home

Deze blog gaat over een persoonlijke zoektocht naar vrouwelijke rolmodellen, maar ik wil toch even de tijd nemen om te spreken over het volgende: de heisa rond borstvoeding. Er zijn echt mensen die er absoluut tegen zijn dat het in het openbaar gebeurt. Vreemd toch? Het is gezond voor de baby en 100% de natuurlijke gang van zaken. Waarom worden mensen zo ongemakkelijk van borsten?

Tramp

Zaterdag was er in Engeland een protestactie waarbij duizenden vrouwen in het openbaar hun baby’s de borst gaven. De reden voor het protest: een paar dagen ervoor had een vrouw in het openbaar haar baby borstvoeding gegeven en iemand nam stiekem een foto van haar die circuleerde op facebook. Op de foto werd onder andere geschreven dat ze een tramp is. Je weet wel, omdat het zo obsceen is om je borsten voor hun natuurlijke functie te gebruiken.

1908253_10152255954544025_892069481_n

De bewuste foto

Ook Belgen hebben al in vervelende situaties gezeten door borstvoeding. In 2010 kreeg een vrouw in het stedelijk ziekenhuis van Aalst een uitbrander van de politie, omdat ze haar baby de borst gaf in de wachtzaal. Vorig jaar moest een Belgische VN-diplomaat in de Verenigde Naties een restaurant verlaten, omdat zijn vrouw hun dochtertje borstvoeding gaf.

Image

Korte samenvatting van de situatie

Niets dan voordelen

Niet alle vrouwen kunnen of willen borstvoeding geven. Degenen die toch borst boven flesjes verkiezen hebben wel veel voordelen.

Borstvoedig:

  • maakt de band tussen mama en kind hechter
  • helpt bij het ontwikkelen van een afweersysteem. Moedermelk is zo’n beetje de superieure versie van Actimel maar zonder flauwe reclames.
  • verkleint de kans op astma en allergieën voor de baby. Het beschermt de baby ook tegen hersensvliesontsteking, infecties van de luchtwegen en bepaalde oogaandoeningen.
  • draagt bij tot de ontwikkeling van de tong- en kaakspieren

Voor de moeder is borstvoeding ook handig. Het is gratis, je hoeft nooit flesjes op te warmen en er is minder kans op postnatale bloedingen. Daarbij zijn verschillende onderzoekers en organisaties het eens dat borstvoeding goed is voor moeder en kind. Als Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie het aanbevelen, kan het niet slecht zijn. Ik wil niet zeggen dat het beter is om borstvoeding te geven dan de fles te geven, ik wil alleen aantonen hoe natuurlijk en nuttig het is

Vreemd dat er mensen zijn die geen mama’s willen zien die hun baby de borst geven. Daarvoor is er het toilet (bah, wie wil er nu eten op de wc?) of een andere niet-publieke plaats. Het excuus dat borsten verstopt moeten worden is hypocriet. We worden toch elke dag gebombardeerd met beelden van borsten. Is het niet bizar dat we in een cultuur leven waarin DIT acceptabel is

Tom_Ford_ad

Wat wordt er hier eigenlijk verkocht?

en dit niet?

Overseksualisatie

In feite zijn borsten maar een combinatie van opgezwollen zweetklieren en vet die in de evolutie van de mens tevoorschijn kwamen. Er zijn verschillende theorieën waarom vrouwen borsten hebben. Een populaire theorie is dat borsten duidelijk maakten of iemand een mannetje was of een vrouwtje. Toen de mens rechtop ging lopen zwollen de borsten om de billen te imiteren. Een andere theorie is dat onze borsten hun ronde vorm hebben zodat baby’s niet zouden stikken. De neuzen van onze voorouders gingen steeds meer uitsteken, waardoor borsten zich ook aanpasten.

Hoewel er zeker een seksueel aspect is aan borsten, geloof ik dat ze in onze cultuur een ongezonde obsessie zijn geworden. Borsten worden gezien als voortplantingsorganen, tot zelfs mopjes als deze ontstaan.

Ik herhaal: borsten zijn geen voortplantingsorganen

En oh wee als er een glimp van te zien is, dan is het je eigen schuld. We leren niet aan jongens dat het onbeleefd is om te staren. We leren aan meisjes dat het ongehoord is jezelf niet genoeg te bedekken. Daar komen ook nog eens onrealistische verwachtingen bij van hoe borsten eruit moeten zien – als twee halve meloenen.

article-2549125-1B165EE900000578-21_306x575

Haar dode blik weerspiegelt hoe ik mij voel over photoshop.

Er zijn culturen waarin het geen enkel probleem is om topless rond te lopen. Zijn wij als maatschappij niet aan het overdrijven? We zijn tot het punt gekomen dat een vrouw online door het slijk werd gehaald omdat ze haar kind borstvoeding gaf. Dat moet veranderen.

Aan al jullie borstvoeding gevende vrouwen: rock on.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s