Home

Tijdens WOII zette de Russische luchtmacht vrouwelijke piloten in, die met uiterst brandbare vliegtuigjes de Duitsers bombardeerden. Hun tactiek: de motor uitschakelen om zo geluidloos dicht bij de linies te raken, de bommen droppen en de motor terug aanzetten.

Dit regiment werd “de nachtheksen” genoemd door de Duitsers, omdat ze zo stil waren als heksen op bezemstelen. De piloten droegen hun scheldnaam met trots.

"nachtheks" Katya Budanova

“nachtheks” Katya Budanova

Gammele tweedekkers

Het vrouwelijke regiment werd vooral ingezet voor het psychologische effect dat ze hadden op de Duitsers: ze bombardeerden hen ’s nachts, waardoor ze de Duitsers uit hun slaap hielden. Hun vliegtuigjes waren ook sneller dan die van de Duitsers, waardoor het ontzettend moeilijk was om hen neer te schieten.

Een Polikarpov-vliegtuig

Een Polikarpov-vliegtuig

Hun vliegtuigen, Polikarpov tweedekkers, waren sneller en makkelijker te manoeuvreren, maar ook zo lawaaierig dat ze de motor uitschakelden om stil bij hun doelwit te “glijden”. Deze vliegtuigjes waren eigenlijk sproeivliegtuigen en trainingstoestellen. Omgebouwd om gebruikt te worden in de strijd konden de vliegtuigjes net zes bommen dragen. Om gewicht te besparen moesten de dames zonder parachute vliegen.

Ook waren de vliegtuigen gemaakt uit multiplex en dus licht ontvlambaar. De tweedekkers hadden geen radar of radio en er was geen ruit aan de cockpits waardoor de piloten overgeleverd waren aan de koude nachtwind. Soms vielen de motors van de gammele vliegtuigjes vanzelf uit en moest er in de lucht aan de propellers gedraaid worden. Bovendien waren de vliegtuigjes niet echt op maat gemaakt, veel piloten hadden een kussen nodig om hun vliegtuig te besturen.

Kapitein Popova constateerde eens na een missie dat er 42 kogelgaten waren in haar vliegtuig, maar ook in haar kaart en helm. “Katya, schat” zei ze tegen haar co-piloot, “wij gaan lang leven”.

Het 588ste regiment of "de nachtheksen"

Het 588ste regiment of “de nachtheksen

Op een pauze tussen de missies

Op een pauze tussen de missies

Bloemen in de cockpit

Niet alleen hun vliegtuigen waren gammel, hun uniformen waren afdankertjes van mannelijke soldaten en dus veel te groot. Er werd ook gelachen met hoe ze de rode navigatiepotloden gebruikten als lippenstift en bloemen in hun cockpits schilderden. Een generaal klaagde dat hij het gevoel had in een kinderopvang te zijn, met hun hoge stemmetjes.

Maar de vrouwen wonnen snel aan respect. In totaal dropten ze 3000 ton aan bommen en heeft elke piloot 800 missies volbracht. Hun precisie leidde ertoe dat Duitsers geloofden dat de dames pillen en injecties kregen om perfect in het donker te kunnen zien.

Bang voor hun missies waren ze niet, Popova had eens in één nacht 18 missies na elkaar volbracht. Waar de nachtheksen wel bang voor waren, was hun lot als ze levend gevangen zouden worden. Daarom kregen ze allemaal een extra kogel – niet voor de vijand, maar voor henzelf.

Een boek over Nadya Popova

Een boek over Nadya Popova

Heldin van de Sovjet-Unie

De nachtheksen met hun medailles

De nachtheksen met hun medailles

Na de oorlog werden de overlevenden beladen met medailles en kregen de titel ‘Held van de Sovjet-Unie’. Ze verschenen op propagandaposters, maar moesten het leger verlaten. Alle militaire posities voor vrouwen werden gesloten met de belofte dat ze terug mochten komen moest er nog eens oorlog zijn.

Kapitein Nadezhda “Nadya” Popova is de oudste overlevende, ze is vorig jaar op 91-jarige leeftijd overleden. In een interview in 2010 zei ze dat ze af en toe nog terugdacht aan de gruwelijkheden van de oorlog: “Soms kijk ik ’s nachts naar de donkere hemel, sluit mijn ogen en zie ik mezelf terug als een meisje in mijn vliegtuig. Dan denk ik: Nadya, hoe heb je het toch gedaan?”

 

 

3 thoughts on “De nachtheksen

  1. Ik heb niets dan respect voor deze vrouwen! Maar ik begrijp niet dat ik hier tijdens een les geschiedenis van WOII nooit iets over geleerd heb…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s