Home

Waarschuwing: deze post bevat spoilers, vooral van het vierde seizoen. 

Wie kent ‘Adventure Time‘? De tekenfilmserie kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten en won op het internet het hart van een horde enthousiaste fans. Ook ik ben fan en ‘Princess Bubblegum‘ is zonder twijfel één van mijn favoriete personages. 

Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zijn dol op de maffe animatiereeks. Vanwege de nostalgie naar de  verloren kindertijd, maar ook door de dubbele betekenissen. Volwassenen kunnen in de serie heel wat van hun eigen leefwereld herkennen; de serie speelt met volwassen humor en vult afleveringen met thema’s als dementie en zelfmoord. De makers weten op briljante wijze de donkere onderwerpen te combineren met kinderlijke onschuld.

‘Princess Bubblegum’ is een mooi voorbeeld van de tegenstrijdigheden in de serie. Ze is goed en lief, maar kan ook erg harteloos uit de hoek komen. Bubblegum is een complex personage, die de traditionele verwachtingen van het prinsesje die gered moet worden doorbreekt. Ze is een prinses, maar tegelijk ook zoveel meer dan alleen een prinses.

WAAROM PRINCESS BUBBLEGUM VOLGENS MIJ EEN STERK PERSONAGE IS 

1. ZE IS GEEN TYPISCHE PRINSES

Eigenlijk is geen enkele prinses in de serie een ‘typische’ prinses: Er zijn strijdlustige prinsessen zoals ‘Flame Princess’ en ‘Ghost Princess’, carrièregerichte prinsessen zoals ‘Doctor Princess’ en prinsessen die een ander schoonheidsideaal nastreven. ‘Muscle Princess’ is dol op haar spieren en kust in verschillende afleveringen haar eigen biceps, ‘Lumpy Space Princess’ is een gasvormig soort alien die enorm sexy is… voor andere lumpy space aliens. Daarnaast zijn er ook nog prinsessen die de kijker ongemakkelijk maken – namen als ‘Embryo Princess’ zeggen al genoeg.

Bubblegum is net als de andere royalty’s in de serie geen Disney-prinsesje. In haar vrije tijd is ze een wetenschapster en doet aan allerlei experimenten. Soms maakt ze serums om mensen te genezen. Soms creëert ze zombies en monsters. Haar hobby als wetenschapster inspireert – en laten we eerlijk zijn: er zijn veel meer wetenschapster-rolmodellen nodig. Persoonlijk ben ik er ook dol op hoe we haar te zien krijgen als ze aan een research bezig is.

Ik denk dat elke student zich hier wel in herkent.

Ik denk dat elke student zich hier wel in herkent. Behalve dan voor het proefkonijn achter haar.

Haar passie voor de wetenschap brengt haar en haar vrienden ook wel eens in gevaar. Zo vertelde ze aan machtige tovenaars dat ‘magie‘ enkel wetenschap is die zij niet begrijpen, met alle gevolgen van dien.

2. ZE HOEFT NIET ALTIJD GERED TE WORDEN – SOMS IS ZIJ DEGENE DIE FINN EN JAKE MOET GAAN REDDEN

Zo redt ze in het eerste seizoen de helden met haar gigantische zwaan, die met laserstralen kan schieten.

3. BUBBLEGUM IS NIET ONDER DE INDRUK VAN LIEFDESVERKLARINGEN

Bubblegum is niet geïnteresseerd in jongens en is zo rationeel dat ze door de kalverliefdes heen kijkt. Zo is haar aanbidder Braco is enkel verliefd op het beeld dat hij van haar heeft en dat legt ze hem goed uit.

 

4. ZE IS EEN MOEDERFIGUUR, MAAR FAALT IN DIE ROL

De wezens die ze creëert beschouwen haar als hun moeder, maar ze kan de rol nooit goed vervullen. Niet omdat ze ‘slecht’ is, maar omdat ze niet weet hoe ze een moeder moet zijn. Het beroemdste voorbeeld hiervan is Lemongrab.

Hij is een gefaald experiment en is zo vreemd en asociaal dat Bubblegum hem wegstuurt uit haar koninkrijk. Later blijkt dat hij haar en de inwoners van haar rijk bespioneert omdat hij zo eenzaam is. In een dramatische scène zegt Lemongrab tegen zijn ‘moeder’ dat het haar schuld is dat hij alleen is – zij heeft hem zo gemaakt.

Uiteindelijk lost ze het probleem op… door een kloon van hem te maken waarmee hij samen kan wonen.

5. ZE IS NIET HELEMAAL ‘GOED’

Klonen, nieuw leven creëren… haar experimenteren brengen heuse ethische kwesties mee. De experimenten zijn soms ook ronduit griezelig. Ze experimenteert met schattige kleine wezentjes en in de achtergrond zijn soms kooien met dieren en zelfs mensen te zien.

Volgens Bubblegum kan alles opgelost worden met de wetenschap, wat haar soms een koude houding geeft. Ze heeft er bijvoorbeeld geen problemen mee als één van haar onderdanen sterft: Ze kan hen gewoon klonen of weer tot leven wekken.

6. BUBBLEGUM IS EEN LEIDERSFIGUUR

Hoewel haar waarden twijfelachtig zijn, doet alles ze het steeds in het belang van haar koninkrijk. Het welzijn van haar suikermensjes is voor haar het allerbelangrijkste en ze zal vechten om hen te beschermen.

7. DEZE SCÈNE

Geen woorden kunnen de kracht van deze scène beschrijven.

BUBBLEGUM FOR THE WIN

Ik ben fan van Prinses ‘Pebee’ Bubblegum omdat ze niet perfect is. Het roze prinsesje is misschien wel beschermend en lief voor haar onderdanen en vrienden, ze is koud en zelfs wreed tegen haar proefkonijnen. Voor elke aflevering waar ze ontzettend schattig is, is er een aflevering waar ze griezelig en totaal gestoord is. Voor elke uitzending waar ze gered moet worden, is er eentje waar ze haar mannetje kan staan.

Bubblegum is een goede prinses, maar geen goede moeder. Ze is een goede wetenschapster, maar laat zich niet zo in met ethische vragen. Ze denkt teveel met het hoofd en te weinig met het hart, dat maakt haar menselijk (hoewel ze eigenlijk geen mens is, maar goed).

Haar intelligentie, trots, moed, kracht en complexiteit maakt haar één van de sterkste vrouwelijke karakters in de tekenfilmwereld en niemand kan mij van het tegendeel overtuigen.

One thought on “Waarom ‘Princess Bubblegum’ een sterk personage is

  1. Princess Bubblegum is inderdaad één van de sterkste personages uit de show. Ze vertegenwoordigd in mijn ogen dan ook volwassenheid, want in tegenstelling tot de meeste andere personages is ze erg verantwoordelijk en bekijkt ze de dingen op een rationele manier. Leuk geschreven overigens 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s