Home

De Gulabi Gang is een Indische bende die enkel bestaat uit vrouwen, gekleed in felroze sari’s. Hun doel: samen in groep onrecht bestrijden en meisjes en vrouwen beschermen tegen huiselijk geweld. In hun eigen woorden zijn ze een “gang voor gerechtigheid“. 

Roze sari’s en lange stokken

De gang begon als een groep vrouwen die vochten tegen huiselijk geweld. Ze bezochten agressieve echtgenoten en vroegen hen om hun vrouwen niet meer te slaan. Als die niet akkoord gingen haalden de dames bamboestokken boven, om hen te “overtuigen”. De Gulabi Gang is ontstaan in Uttar Pradesh, één van de armste regio’s van India waar veel mensen tot de laagste kaste behoren. Vooral vrouwen lijden onder de discriminatie en leidster Sampat Pal Devi wil er iets aan doen. Zelfs met geweld, als dat nodig is.

Sampat Pal Devi werd uitgehuwelijkt toen ze 12 jaar oud was en kreeg haar eerste kind op 15-jarige leeftijd. De eerste keer dat ze vocht tegen huiselijk geweld was ze 16 jaar, ze zag hoe een man uit haar dorp tegen zijn vrouw tekeer ging en kwam tussenbeide. Daarop kreeg ze zelf klappen te verduren, maar de volgende dag bezocht ze de man opnieuw, met vijf andere vrouwen – gewapend met lange stokken. Haar actie maakte haar snel beroemd en meer vrouwen traden toe tot haar groepje. Daarop kreeg Sampat Pal Devi bezoek van activist Jai Prakash Shivharey die haar overtuigde om vrouwenrechten te gaan beschermen: de roze gang was geboren.

Een lid van de Gulabi Gang

Een lid van de Gulabi Gang

Behalve vrouwenrechten bestrijd de gang ook corruptie. Zo vielen ze in 2008 een elektriciteitskantoor aan die geen stroom voorzag, maar wel rekeningen stuurde. De gang maakte er korte metten mee, ze sloten de baas op tot hij akkoord ging terug elektriciteit te voorzien en een uur later was er terug stroom in het dorp. Acties als deze gaf de vrouwengroep snel internationale beroemdheid.

Geen genade

Nu telt de gang meer dan 20 000 leden en dankzij donaties hebben ze een school waar jongens en meisjes onderwijs genieten. Het schooluniform is, natuurlijk, roze. De gang investeerde ook in naaimachines en leert meisjes om kleding te maken, op die manier kunnen ze wat geld verdienen en worden ze minder vroeg uitgehuwelijkt. Hulp van NGO’s en officiële instanties weigert Sampat Pal Devi, de leden van haar gang mogen het heft in eigen handen nemen.

Hoewel Sampat Pal Devi verschillende heldendaden heeft verricht, is ze niet alom geliefd. Verschillende aanklachten wachten op haar, onder andere voor het aanvallen van politieambtenaren. Er wordt haar ook wel eens verweten dat ze te gewelddadig is, zo riep ze op om de daders van de groepsverkrachting in 2012 te laten castreren. De roze gang heeft geen genade.

Revolutie

Binnenkort zal Sampat Pal Devi niet langer het hoofd van de Gulabi Gang zijn en plaats maken voor een vervangster, dat is besloten in een stemming van de bende. Maar met of zonder de charismatische leidster blijft de gang bestaan. De vrouwengroep heeft al een revolutie veroorzaakt in ruraal India en blijft maar groeien. De wereld is gewaarschuwd.

One thought on “De roze gang

  1. “Er wordt haar ook wel eens verweten dat ze te gewelddadig is”. Ja, dat IS ze toch wel. Misschien bedoelde je dat ze radicale standpunten heeft. En die worden haar inderdaad niet in dank afgenomen.

    Dit is het best geschreven stuk tot nu toe. Logische opbouw van het verhaal. Ik zou zeggen, geef er nog een lap op met die stok 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s