Home

Ching Shih was de leidster van een gigantische vloot aan piratenschepen en heerste met een ijzeren vuist over de Aziatische wateren. Zowel de Chinese, Britse en Portugese vloten waren niet tegen haar opgewassen. Hier is het verhaal van een vrouw die opklom van prostituee tot ‘de verschrikking van Zuid-China’.

Zhengs weduwe

Over haar leven voor het piratenbestaan is weinig gekend, incluis haar geboortenaam. Ze werkte in een klein bordeel in de stad Kanton, waar ze de aandacht wist te trekken van piratenkapitein Zheng Yi. Hoe ze zijn vrouw werd is ook niet zeker, er bestaan verschillende versies van deze geschiedenis: in het ene verhaal overviel hij met zijn piraten het bordeel om haar mee te nemen, in een andere versie ging ze vrijwillig naar hem toe. Nog een andere versie vertelt hoe ze geketend aan zijn voeten lag. Toen Zheng Yi haar losmaakte om haar schoonheid te bewonderen viel ze hem aan, waarna hij meteen een aanzoek deed.

In elk geval stelde ze enkele voorwaarden om met hem in het huwelijksbootje te stappen: ze moest evenveel macht krijgen als hem en mee op zijn rooftochten kunnen gaan. Zheng Yi stemde in en samen plunderden ze het hele gebied van Zuid-China tot Maleisië. Wanneer hij amper 6 jaar later overleed in Vietnam, nam ze zelf de touwtjes in handen. Zo kwam ze aan haar beruchte piratennaam: Ching Shih betekent letterlijk ‘Zhengs weduwe’.

Hier Ching Shih op een gewone werkdag

Hier Ching Shih op een gewone werkdag

Ching Shih wist dat haar machtsgreep niet vlekkeloos zou verlopen. Ze benoemde dan ook Zhengs rechterhand, Chang Pao, tot de officiële kapitein van haar vloot en trad met hem in het huwelijk. Terwijl hij vocht en op rooftochten ging, beheerde zij de business en het financiële aspect van het piratenbestaan. Ook was ze de militaire strateeg van dienst.

Yo ho yo ho, a pirate’s life for me

Hoewel Chang Pao de officiële kapitein was, voerde Ching Shih het bevel over de vloot. Ze was goed in het rekruteren van piraten en al snel telde haar vloot meer dan 80 000 bemanningsleden. Haar bewind was ontzettend streng, al was ze niet erg creatief met het bedenken van straffen.

  • Bevel negeren: doodstraf
  • Zelf bevelen geven (die niet overeenstemmen met Ching Shihs bevelen): doodstraf
  • Stelen van het piratenfonds: doodstraf
  • Stelen van de buit voor die verdeeld is: doodstraf
  • Verkrachting: doodstraf
  • Seks tijdens het werk: doodstraf
  • Echtgenote bedriegen: doodstraf
  • Het schip verlaten zonder toelating: doodstraf
  • Steden en dorpen konden Ching Shihs vloot van geld en eten voorzien, in ruil werden ze niet geplunderd. De bewoners van zo’n plek lastig vallen: doodstraf
  • Enkel deserteurs kregen niet de doodstraf – hun oren werden afgesneden
Eigenlijk is het verbazingwekkend dat ze nog zoveel bemanningsleden over had

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat ze nog zoveel bemanningsleden over had

Ching Shih had ook opvallende wetten voor het gevangen nemen van vrouwen. Enkel ‘mooie’ vrouwen bleven aan boord, de rest werd aan de kust afgezet. Daarna konden piraten een vrouw van Ching Shih afkopen, maar dan moest hij wel met die vrouw trouwen. Als hij zijn echtgenote niet correct behandelde, dan wachtte… je raadt het al: de doodstraf.

Van piratenvrouw tot grootmoeder

Ching Shihs vloot was zo groot geworden dat het concurreerde met de zeemachten van Groot-Brittannië, Portugal, Nederland en China zelf. Ze was heer en meesteres van de Aziatische zeeën en een briljant strateeg; haar piratenleger werd nooit verslagen.

Uiteindelijk kwam de Chinese keizer met een ander idee op de proppen: hij bood Ching Shih amnestie aan. Als ze een einde maakte aan haar piratencarrière kon ze haar schatten houden en kreeg ze extra geld om haar bemanningsleden van een pensioen te voorzien. De piratenleidster liet de kans niet voorbij gaan en gaf zich op over. ‘Slechts’ 126 piraten werden geëxecuteerd, de rest kreeg een job aangeboden bij het Chinese leger. Je zou je kunnen afvragen wie zich eigenlijk aan wie overgegeven heeft.

Ching Shih kreeg een aristocratische titel die haar bescherming bood. Ze opende een gokhuis en leefde nog dertig jaar lang in comfort en in rijkdom. Ze werd moeder van een zoon, grootmoeder van enkele kleinkinderen en stierf vredevol op 69-jarige leeftijd. Niet slecht voor de 18e-eeuwse piraat.

Ching Shih in de derde Pirates of the caribbean-film (at world's end)

Ching Shih in de derde Pirates of the Caribbean-film (‘At World’s End’)

Vrouw van?

Haar naam mocht dan wel ‘Zhengs weduwe’ zijn, haar faam overtrof haar echtgenoot al snel. Chang Pao was dan wel officieel de kapitein, zij was degene die bekend stond als ‘de Verschrikking van Zuid-China’. Ching Shih was steeds de ‘vrouw van’, maar wist het om te keren en zelf de leiding te nemen.

Het was ook geen toeval dat Chang Pao de rechterhand was van haar eerste echtgenoot – Ching Shih had hem gekozen. Zijn dapperheid en intelligentie waren haar opgevallen en ze had Zheng Yi overtuigd om hem als opvolger te kiezen. Na Zheng Yis dood werd hij de nieuwe kapitein, terwijl Ching Shih het werkelijke bevel voerde.

Vanaf het moment dat Zheng Yi haar als bruid koos tot ze haar laatste adem uitblies, heeft ze steeds het roer in eigen handen genomen.

Ching Shih kort
• Naam: Ching Shih (Zhengs weduwe) of Zheng Yi Sao (Zhengs vrouw)
• Leven: 1775 – 1844
• Echtgenoten: Zeng Yi en Chang Pao
• Had het bevel over de 'Vloot van de rode vlag'
• Bemanning: meer dan 1500 schepen en 80 000 piraten

 

Advertenties

3 thoughts on “Ching Shih

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s