Home

Toen de ferry de ‘Sewol’ zonk, bleef bemanningslid Ji-Young Park aan boord. Ze deelde reddingsvesten uit en weigerde het schip te verlaten voor alle passagiers in veiligheid waren. Ji-Young kon meer dan 50 mensen redden voor ze zelf verdronk.

De foto van haar twitter

De foto van haar twitter

Heldin op de Sewol

Op 16 april zonk de Koreaanse ferry op weg naar het subtropische eiland Jeju. Aan boord waren 476 passagiers, waaronder 352 middelbare school studenten op een uitstap. Ji-Young Park werkte in de cafetaria van het schip en kon verschillende passagiers naar het dek brengen, waar ze gered konden worden.

Rond half tien beval de kapitein in de luidsprekers dat de passagiers vooral niet teveel mochten bewegen; dat zou de situatie gevaarlijker maken. Iedereen moest blijven waar ze waren en wachten op hulp. Ji-Young luisterde niet en bracht de 20 tieners die in de cafetaria waren naar het dek, liet hen een reddingsvest aandoen en van boord springen.

Toen de reddingsvesten op waren, ging ze een verdieping hoger meer vesten halen. Eén van de studenten vroeg haar waarom ze zelf geen reddingsvest droeg, waarop Ji-Young zei dat de bemanning aan boord moest blijven tot alle passagiers in veiligheid waren. “Ze zei me dat het allemaal goed zou komen en dat ze na de passagiers van boord zou komen”, zei een ooggetuige.

Gesloten deur werd een brug

Toen het schip zodanig was gekapseisd dat een muur de vloer werd, zaten verschillende passagiers vast; een open deur was een gat geworden waar ze niet over konden. Een bemanningslid zat op de grond en bleef in de microfoon zeggen dat iedereen ter plaatse moest blijven. “Ze nam de sleutels van hem af en sloot de deur, zodat wij erop konden stappen” vertelde een ooggetuige.

De ooggetuigen schatten dat zo’n 50 passagiers konden ontsnappen dankzij de gesloten deur, dat is zowat een derde van alle overlevenden. “Ze was maar een meisje, maar ze was zo dapper” zuchtte ooggetuige Jeong-keun Kim. “Was iedereen op het schip zo moedig, dan was de ramp niet zo vreselijk geweest.”

Na de feiten kreeg haar familie bezoek van een oudere man met een hoofdwonde. Ji-Young had hem een handdoek gegeven om tegen zijn hoofd te houden en hielp hem van de veerboot. Hij zei dat hij haar zoveel verschuldigd was, dat hij persoonlijk zijn respect wou tonen aan de familie.

Begrafenis

Nadat haar vader overleed stopte Ji-Young met studeren en ging werken om haar familie financieel te steunen. Ze mocht na een promotie op grotere schepen als de Sewol werken. Haar grootmoeder beschrijft haar als een verantwoord en lief meisje.

“Terwijl de kapitein wegliep om zichzelf te redden, gaf zij haar leven om anderen te redden. We zijn zo trots op haar” zei een familievriendin.

Ji-Young Parks begrafenis

Ji-Young Parks begrafenis

Ji-Young is begraven in Incheon, ten westen van de hoofdstad Seoul, maar 300 000 mensen hebben een online petitie getekend om haar als heldin op het nationale kerkhof te begraven en haar familie een vergoeding te geven.

Advertenties

One thought on “22-jarige redt studenten op de Sewol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s