Home

De muziekwereld is misschien niet altijd even vrouwvriendelijk, het hield deze dames niet tegen om hun ongezouten mening te geven. Hier is mijn top 10 van liedjes met een sterke boodschap. 

1. Joan Jett en haar slechte reputatie

Wie ooit de kans heeft om de Women who rock tentoonstelling te zien in de Hall of Fame, moet zeker Joan Jetts leren jas, en de speldjes op haar jas, nader bestuderen.

Huh, dus Joan Jett was eigenlijk een feminist

Huh, dus Joan Jett was eigenlijk een feminist

Haar standpunten en gedrag gaven haar niet meteen een goeie reputatie, maar daar gaf Joan niets om. In Bad reputation zingt ze hoe ze doet wat ze wilt, wat mensen ook van haar mogen denken.

“A girl can do what she wants to do and that’s what I’m gonna do”, zong Joan Jett, en gelijk heeft ze.

2. Who run the world?

Er is wat discussie of Beyoncés feminisme echt is of een publiciteitsstunt. In elk geval zingt ze dingen die stof zijn tot nadenken.

Zo schreef ze over de ongelijkheid tussen de sekses, in Flawless gebruikt ze een deel van Chimamanda Ngozi Adichies beroemde speech en in Who run the world claimt ze dat de wereld eigenlijk in de handen is van de vrouwen. Yep: Beyoncé is een nieuw feministische icoon, met of zonder de discussie erbij.

3. Kracht van de scream queen

Metal mag dan lang een jongensclubje geweest zijn, vrouwelijke bands en zangeressen veroveren het genre. Angela Gossow is er één van – en ze heeft een stem dat luisteraars met verstomming doet slaan.

In de documentaire ‘A headbanger’s journey‘ vertelt ze hoe ze de kracht dat ze op het podium belichaamt wil meegeven aan haar fans, ze toont hen dat ook een vrouw het kan.

Alle songs die ze met Arch Enemy maakte hebben wel sterke, al dan niet beangstigende, teksten, maar één lied steekt er wel bovenuit; hoewel Arch Enemy en Angela Gossow nooit openlijk hebben gezegd pro-feministisch te zijn, hint No gods, no masters er wel naar.

No gods, no masters was een slogan voor anticonceptie in 1914; omdat elke vrouw baas over eigen lichaam moet kunnen zijn. In het lied zingt Angela dat ze een “rebel by heart is”, de slogan verscheen in het blad The Woman Rebel.

Misschien zie ik er teveel in, maar met slechts een handvol vrouwen als Angela zie ik er geen kwaad in wat lof te zingen.

4. Maar een meisje

Gwen Stefani zong ooit, met de band No Doubt, over de vooroordelen waar meisjes mee te maken krijgen. Het nostalgische ninetees-sfeertje krijg je er gratis bovenop.

5. Rebel girl

Feministische punkmuziek!

De band Bikini Kill zingt/schreeuwt over de rebel girl, dat meisje met de vreselijke reputatie. Ze denkt dat ze de koningin van de buurt is… maar dat is ze ook.

6. No more blurred lines

Een ‘blurred line’ is een afwijzing dat ook een uitnodiging kan zijn, “ze zei nee, maar het zijn blurred lines“. De term wordt dan ook vooral toegepast als een man niet snapt, of niet wil snappen, dat het antwoord ‘nee’ is.

Klinkt griezelig? Robert Thicke haalde er jammer genoeg wel de hit charts mee.

In zijn lied komen er ook nog eens zinnen bij als “I know you want it, you’re a good girl” en “Let me be the one to ripp that ass in two”.

Thicke's vrouwvriendelijkheid in één GIF

*KUCH* misogynie *KUCH*

De Law Revue Girls (een groep van drie rechtenstudenten in Nieuw-Zeeland) laten hun ongenoegen duidelijk weten in hun parodie, ‘Defined Lines‘, waarin ze zingen over seksisme en vrouwenhaat.

De tekst en de beelden van hun videoclip overschrijden de grenzen van het fatsoen, maar de boodschap wordt in één zin duidelijk gemaakt:

“I apologize, if you think my lines are crass. Tell me how it feels to get verbally harassed”

De foto van hun twitter

De foto van hun twitter

Hun videoclip werd met geshockeerde reacties onthaald en van YouTube verwijderd. Daarop volgde er een storm van protest: als het filmpje van YouTube moest vanwege de ‘ongepaste’ beelden, dan zouden duizenden andere videoclips ook moeten verdwijnen. Alles dat de dames in het filmpje doen (geld gooien op mannen, op konten slaan…) hebben de heren hen al voorgedaan in de muziekindustrie.

Eén van de makers, Olivia Lubbock, vatte het mooi samen: “We proberen de objectivering van vrouwen in muziekvideo’s aan te kaarten. Grappig hoe de reacties negatief worden als de rollen omgedraaid worden en net mannen geobjectiveerd worden.”

Ze zijn zeker niet de eerste die met muziek de middenvinger opsteken naar Thicke: Lily Allen haalde ook uit naar Thicke en het seksisme in de muziekindustrie met haar lied ‘Hard out here‘.

7. What’s up?

Vooral bekend van een internetgrap, gaat het lied dieper dan je op het eerste zicht zou denken.

“And I realized quickly when I knew I should
That the world was made up of this brotherhood of man
For whatever that means”

8. Breek je glazen plafond

De titel windt er geen doekjes om, de band Metric zingt hier over het beruchte glazen plafond. Meer nog: het is een oproep om dat plafond in scherven te breken.

“Start to push, break your own glass ceiling”

9. Mvula

That’s alright verzet zich tegen de schoonheidsidealen. Niet door het aan te vallen, maar door troost te bieden aan iedereen die buiten de boot valt. Hey, misschien ben je niet dun of bleek genoeg – maar dat is oké. Je moet niet doen wat de mode je voorschrijft.

“I will never be what you want and that’s alright, ‘cause my skin ain’t light, and my body ain’t thight, and that’s all right.”

De schoonheidsidealen zijn niet het enige waar kritiek op geuit wordt in That’s alright. In de videoclip richt ze zich tot een blank publiek en zingt “who made you the centre of the universe?” Of dat iets betekent wil Laura Mvula niet prijsgeven, maar ik denk dat de boodschap duidelijk is.

10. Pussy Riot

Pussy Riot is een Russische punkband die vooral zingt over wat er mis is met de Russische politiek, met name Poetin. Nadat ze onuitgenodigd optraden in een Russisch-orthodoxe kerk werden ze in 2012 opgepakt voor hooliganisme. Twee bandleden werden veroordeeld en sleten tot december 2013 hun dagen in een gevangeniskamp.

Maar net vrijgelaten riep Pussy Riot al op voor een boycot tegen de winterspelen in Sotsji. Ze zongen vlakbij de winterspelen, maar nog voor het protest echt kon beginnen werden ze aangevallen door de Russische politie en opgepakt wegens een zogenaamde diefstal. De beelden gebruikten ze in de Music Video van het lied Putin will teach you to love the motherland.

De twee leden van Pussy Riot worden sinds hun vrijlating ook vaak lastig gevallen, zo werden ze aangevallen in een McDonalds en in een café met verf beklad. Ondanks alles blijven ze doorgaan en politieke muziek maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s